Prethodne nedelje, u trajanju od četvrtka, 24. oktobra do nedelje, 27. oktobra, u Novom Bečeju je održan foto safari koji je na jednom mestu okupio veliki broj fotografa i ljubitelja prirode što iz Srbije, što iz susedne Mađarske, odnosno partnerskog grada Šandorfalve. Kako je ovogodišnji foto safari osmišljen sa ciljem spajanja kulturnog i prirodnog bogatstva Novog Bečeja, fotografi su kroz tri sadržajna dana imali priliku da obiđu i ovekoveče kulturne i prirodne vrednosti naše varošice.

Prvog dana, po pristizanju, za fotografe je organizovana prezentacija programa ovogodišnjeg foto safarija sa osnovnim smernicama kako bi se učesnici upoznali sa konceptom rada. Ono po čemu se ovogodišnji foto safari razlikuje od prethodnih jeste osnovna ideja a to je da se Novi Bečej i njegova okolina predstave kroz aspekte zore, svitanja, dana, sumraka, zalaska sunca i noći. Tako je i sam program narednog dana obuhvatio boravak u SRP “Slano kopovo” sve do zalaska sunca. Tokom dana, fotografi su prošetali do Glavaševe kuće, usput slikajući stare banatske kuće, ljude, svakodnevne prizore, nakon čega se projektni zadatak nastavio fotografisanjem Arače gde ih je lokalni vodič upoznao sa istorijom ovog benediktanskog manastira. Kao što smo već spomenuli, drugi dan za fotografe se završio posetom i fotografisanjem smiraja dana u SRP “Slano kopovo”.

Naredni dan je podrazumevao fotografisanje zore i svitanja, te su se fotografi još pre izlaska sunca našli u SRP “Slano kopovo” gde su kroz laganu šetnju imali priliku da ovekoveče nesvakidašnje prizore i pejzaže koje ove godine nudi isušeno dno jezera Slano kopovo. U nastavku programa, za fotografe je na vizitorskom centru upriličeno druženje uz kuvanje gulaša po recepturi starih majstora.

Nedelja je bila rezervisana za reku Tisu i njen kej, centar Novog Bečeja kao i svakodnevna dešavanja poput pijace kao i svo šarenilo koje ona nosi za sobom. Nakon toga, kako bi zaokružili celokupan doživljaj boravka u našoj varošici, za učenike je organizovan tradicionalni banatski ručak čime je četvorodnevni program foto safarija i okončan.

Po završetku programa foto safarija, svaki učesnik će organizatoru dostaviti minimalno 5 fotografija od kojih će po jedna od svakog autora biti izrađena u sklopu izložbene postavke koja će se organizovati u okviru programa festivala ždralova,15. i 16. novembra.

 

Kontakt

Pošaljite nam email.

Šalje se

Ova internet stranica je organizovana uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Za sadržaj ove internet stranice je odgovorna iskljčivo Opština Novi Bečej i sadržaj ovog dokumenta ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela Programa.

2018-2020.

Log in with your credentials

Forgot your details?