Jedna od osnovnih niti koja se provlači kroz projektne aktivnosti Rehab NatCult Heritage jeste poboljšanje uslova na području Specijalnog rezervata prirode ,,Slano kopovo’’ zarad očuvanja prirodnog nasleđa, a kroz razvoj turizma, odnosno ekoturizma, edukacije stanovništva i dece.

Izgradnjom pristupnih puteva, sledeća aktivnost koja se nadovezala na poboljšanje infrastrukture jeste trasiranje edukativne staze kojom se povezuju ulaz u rezervat sa severne strane (isključenje sa puta Novi Bečej – Novo Miloševo) i vizitorski centar. Duž staze je postavljeno 5 edukativno-interaktivnih tabli, gde posetioci mogu da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim vrednostima ovog područja, kodeksom ponašanja, biljnim i životinjskim svetom na jedan malo drugačiji način. Zamisao je da svaka tabla interaguje sa posetiocem, kako bi se izbeglo suvoparno prenošenje informacija. Na ovaj način, svaka posebno osmišljena tabla prenosi različite sadržaje posetiocima, sa ciljem nešto drugačijeg pristupa i ostavljanja dugotrajnijeg utiska na same posetioce. Table praktično ,,vode’’ posetioca od samog ulaza u rezervat, preko slatina, do ivice jezera, pričaju priču, i na kraju, kod osmatračnice, sublimiraju prenešena nova saznanja o ovom području.

Izgradnjom puteva i postavljanjem tabli, pored postavljene suvenirnice, završeni su infrastrukturni radovi u rezervatu, a u narednom periodu nas očekuju realizacija fotosafarija i festivala ždralova.

Kontakt

Pošaljite nam email.

Šalje se

Ova internet stranica je organizovana uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Za sadržaj ove internet stranice je odgovorna iskljčivo Opština Novi Bečej i sadržaj ovog dokumenta ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela Programa.

2018-2020.

Log in with your credentials

Forgot your details?