Likovna kolinija Tiska akademija akvarela osnovana je 1995. godine.  Osnovali su je vrhunski akvarelisti: Zdravko Mandić, Grujica Lazarević, Milorad Miša Berbakov, Đorđe Simić i Milorad Maravić, a sledeće godine pridružio im se Vlastimir Nikolić, koji su svojim neospornim umetničkim autoritetom omogućili visok nivo manifestacije poznate i prepoznatljive u likovnom životu na prostoru naše zemlje i regionu.
Dom kulture obezbeđuje uslove za rad i nesmetano stvaralaštvo okupljenih akvarelista, s tim što se taj rad odvija u atmosferi potpune slobode likovnog izražavanja umetnika, koji svoj likovni izraz biraju na izgrađivanju sopstvenog likovnog i stvaralačkog pristupa bez unapred zadatih tema.
Jedini zajednički cilj je afirmacija čistog (izvornog) akvarela kao likovne tehnike, što podrazumeva papir kao podlogu, pigment kao materijal i vodu kao medij. Krajnji rezultat tog rada je umetničko delo iza koga stoji autor u punoj svojoj individualnosti.
Kako su godine prolazile, TAA je prerasla u međunarodnu koloniju. Osim slikara iz Srbije, u radu su učestvovali i umetnici iz Mađarske, Hrvatske i Nemačke.
Rezultat 23 godine rada kolonije je  343 dela visoke umetničke vrednosti. Deo slika je tokom cele godine izložen u Galeriji TAA, od svakog učesnika po jedan akvarel.
Ove godine Tiska akademija akvarela ima za cilj povezivanje umetnosti i prirode, gde će umetnici svojim kičicama, na platno preneti svu lepotu ovogodišnje glavne teme akademije – Slanog kopova.
Ovogodišnja Tiska Akademija Akvarela će se održati od 12. – 18. avgusta u Domu kulture opštine Novi Bečej.

 

Kontakt

Pošaljite nam email.

Šalje se

Ova internet stranica je organizovana uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Za sadržaj ove internet stranice je odgovorna iskljčivo Opština Novi Bečej i sadržaj ovog dokumenta ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela Programa.

2018-2020.

Log in with your credentials

Forgot your details?