Proteklog vikenda, u okviru projekta Rehab NatCult Heritage, uspešno je održan festival narodnog stvaralaštva ,,Ričaj’’. Kako je ove godine cilj festivala bio predstavljanje kulturnih i prirodnih vrednosti Novog Bečeja, za sve učesnike i posetioce je upriličen bogat program kroz koji se prožimalo kulturno i narodno stvaralaštvo, tradicija i njeno čuvanje. Kroz festival su prikazani ručni radovi i vezovi, stari zanati, narodne igre i plesovi, a segment narodnih bajki je bio posvećen najmlađima. ,,Tu je naš bratski grad Šandorfalva, Mezotur, a imamo i goste iz Beograda i to je baš srž ovog projekta, stvaranje novih prijateljstava i prekogranične saradnje“ istakao je Tibor Balo, član projektnog tima projekta Rehab NatCult Heritage. On je podsetio i na to da se „Ričaj“ uvek fokusira na tradiciju, te su tako ove godine deci pričane tradicionalne bajke, organizovane su radionce folklora i starih zanata, izrade nakita, a osim toga i poseta muzeju „Glavaševa kuća“ i lokalitetu Arača.

Kroz tri dana, koliko je trajao festival, učesnici iz Mađarske i Srbije su imali priliku da se susretnu, učvrste prijateljstvo i saradnju i dobrosusedske odnose.

 

 

 

 

Kontakt

Pošaljite nam email.

Šalje se

Ova internet stranica je organizovana uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Za sadržaj ove internet stranice je odgovorna iskljčivo Opština Novi Bečej i sadržaj ovog dokumenta ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela Programa.

2018-2020.

Log in with your credentials

Forgot your details?